Nieuws

Nieuwsbrief december 2020

2-1.jpg       2.jpg

Lieve mensen,

Op de eerste dag van deze harde lockdown schrijf ik jullie de laatste nieuwsbrief van 2020.
Wat een jaar… Voor ieder van ons zal het op verschillende manieren een grote impact gehad hebben. Ik hoop van harte dat jullie allen het jaar in goede gezondheid en welzijn door gekomen zijn!

DANKZIJ JULLIE STEUN IN 2020
Hebben we heel veel kunnen realiseren:
  • De kinderen konden naar school!
  • School supplies (om naar school te mogen komen moeten de kinderen zelf zorgen voor: mondkapjes, hand sanitizer, handdoekjes, wc papier, handwaspoeder en anti muggen spul)
  • Ziektekostenverzekering voor de kinderen, waardoor we dit jaar geen extra geld nodig hadden voor ziektekosten!
  • Maandelijks rekeningen voor het huis.
  • Voedsel en huishoudelijke zaken.
  • Begrafenis kosten.
  • Extra kosten voor Chazes gezondheid.
Het geeft heel veel rust te weten dat er maandelijks een totaal bedrag binnen komt waar de dagelijkse en maandelijkse kosten van betaald kunnen worden en we zelfs onverwachte kosten (zoals een probleem met de riolering) hebben kunnen opvangen.
Namens Chaze en de kinderen wil ik jullie van harte danken voor jullie steun en donaties in 2020!!!
We hopen met jullie hulp in 2021 een verschil te kunnen blijven maken.
SCHOOL FEES & SUPPLIES –

Chaze heeft me laten weten dat de scholen in Zambia nu open blijven en dus staat het betalen van het schoolgeld voor 2021 weer voor de deur! De maandelijkse donaties zijn nog te laag om te kunnen sparen voor Schoolgeld. Daarom zijn we een Gofundme Campaign gestart voor het schoolgeld á € 6440,-

Met dat bedrag kunnen we 6 kinderen naar de basisschool laten gaan, 4 kinderen naar de middelbare school en 2 kinderen naar de universiteit!
Van dat bedrag wordt het schoolgeld betaald, de school benodigdheden van schriften en boeken tot wasbare mondmaskers, en het busvervoer naar school.

Zou je deze Gofundme Campaign willen delen met je familie en vrienden? De link is: https://gf.me/u/zc4dca

Als je zelf nog wilt bijdragen, heel graag! Kan ook gewoon via de rekening die onderaan staat o.v.v. van schoolgeld 2021!

OPROEP VOOR NIEUWE WEBSITE

We zoeken iemand die ons kan helpen met de website.
Weet of ken je iemand, laat het ons weten!

DE BESTE WENSEN

We wensen jullie allemaal een liefdevolle en ontspannen kersttijd toe en alle goeds voor het nieuwe jaar!

hartelijke groet,
Laura, Chaze, Marieke

Hand to Hand Child Help

Malingrestraat 8
5256 KK Heusden
Bankrekening: NL77 TRIO 0197 8404 34 t.n.v. Hand to Hand Child Help
KvK nr: 59737891
ANBI: RSIN 8536 24 720

Nieuwsbrief oktober 2020

lieve mensen,
Jullie hebben een hele tijd niks van ons gehoord. Het waren hectische en intense tijden. Daar in Zambia ten eerste, maar de lockdown in Nederland bracht uitdagingen mee zoals thuis onderwijs en het in leven houden van mijn YogaStudio (die ruim 3 maanden moest sluiten en we over moesten op online lessen)
Dit alles vroeg veel van mijn aandacht en energie. Waardoor het me niet gelukt is jullie goed op de hoogte te houden.
Maar vandaag dan eindelijk een update.
Dit schreef ik op 10 juli op Facebook:
lieve mensen, jullie hebben even niks van ons gehoord. Het was een heel hectische tijd, zowel in NL als in Zambia. We hopen dat jullie allen in goede gezondheid zijn en de lockdown periode goed zijn doorgekomen!Gelukkig hadden we de ziektenkostenverzekering op tijd geregeld waardoor bij ziekte de kinderen gewoon medische hulp konden krijgen. In het begin zijn er helaas ook overlijdens geweest. Deze had ik hier gedeeld, maar heb ik ook weer verwijderd omdat overledenen met naam en foto delen niet past bij de cultuur en traditie van Chaze. Daarom waren het tijdelijke berichten, om jullie te informeren. Maar het is niet de bedoeling dat ze blijven staan…

Met de kinderen gaat het naar omstandigheden redelijk. Het land gaat heen en weer tussen totale lockdown (waarbij je echt nergens heen mocht) naar een meer soepele variant waarbij er tussen steden gereisd mocht worden. Onderwijs lag stil, maar is nu weer een beetje opgepakt.
Er is nog meer schaarste, honger en onrust in het land.

Chaze is ruim 4 weken geleden naar Lusaka gegaan omdat haar ticket naar NL verliep, ze heeft dit kunnen wijzigen maar vervolgens bleek dat het nog steeds onbekend is wanneer KLM weer zal vliegen. Vervolgens kwam er plots weer een strengere lockdown en kon ze Lusaka niet uit. Vorige week mocht ze eindelijk weer reizen, om op weg naar Mongu, vervolgens niet verder te komen dan een check point omdat ze verhoging had. Haar gezondheid is kwetsbaar.
Gelukkig zorgt haar Aunti voor de kinderen..

Tot zover even een korte update. En de vraag of jullie Chaze de beste intenties , gebeden en/of lichtjes kunnen sturen. Ze is eenzaam in Lusaka. En het ziet er niet naar uit dat ze op korte termijn naar de kinderen kan , maar ook niet naar NL… We kunnen alle goede vibes gebruiken opdat het tij voor haar een beetje ten goede keert!

MONGU – HOE GAAT HET NU MET DE KINDEREN
In Zambia zijn er de afgelopen maanden verschillende variaties van Lockdown geweest. Van alles volledig op slot en dicht, tot de mogelijkheid tussen steden te reizen.
Sinds kort mogen de kinderen eindelijk weer naar school. Daarvoor hebben we mondmaskers en desinfectiemiddelen moeten aanschaffen die op school gebruikt worden.

Er is nog steeds veel schaarste en honger in het land. Maar de kinderen maken het relatief goed ondanks de heftige verliezen aan het begin van de Corona tijd.

 

ONZE HULP: VISIE EN MISSIE

Ik heb veel met Chaze gesproken over hoe verder met de stichting. De afgelopen jaren heeft ze regelmatig te veel hooi op haar vork genomen. Soms kwamen er kinderen bij die niet direct familie waren of die nog wel ergens familie hadden. Ze kon gewoon geen hulp weigeren.. Dit heeft haar echter ook veel extra stress en zorg opgeleverd en gaf soms problemen met jaloerse buren of familie. Die zagen dat zij meer middelen had dan anderen om voor de kinderen te zorgen (ook al was het soms maar 1 maaltijd per dag waarin ze kon voorzien) We hadden altijd de droom gehad om Namo Weeshuis uit te laten groeien tot een groter weeshuis, waar niet alleen Chazes neefjes en nichtjes en veilig thuis, voedsel , onderwijs en medische zorg ontvingen, maar ook de andere kinderen uit de omgeving. Deels hebben we dit de afgelopen jaren kunnen realiseren. Al was het maar dat in Namo Shelter straat kinderen een maaltijd kregen. En soms bleven slapen.  Maar door de kwetsbare gezondheid van Chaze is het niet mogelijk om deze droom van uitgebreidere hulp waar te maken. Emotioneel en mentaal heeft Chaze de afgelopen jaren ook teveel voor haar kiezen gekregen en het missen van haar eigen kind hier in NL weegt ook zwaar. Ze is zowel fysiek als emotioneel en mentaal niet meer sterk genoeg om iets groters te doen dan ze al doet, te dragen en goed voort te zetten.

 

We hebben in de  afgelopen jaren heel veel kunnen betekenen en echt een enorm verschil kunnen maken voor haar neefjes en nichtjes en familie. En bij periodes heeft ze de hulp kunnen doorgeven naar meer kinderen en vrouwen in haar gemeenschap. En daar is zij ongelofelijk dankbaar voor!

 

We hebben nu samen besloten het klein te houden.

Er zijn nog 14 kinderen over van haar familie die echt onze hulp nodig hebben en in Namo huis hun thuis hebben. En dat is waar onze focus is. En dat is meer dan genoeg zorg en werk voor Chaze.

 

De droom die Chaze en ik hadden van een Namo weeshuis wat uitgroeit tot een groter centrum met community centre en school hebben we besloten helemaal los te laten. Er is een groot verschil gemaakt voor een flink aantal kinderen en nu nog voor deze kleinere groep en dat is heel mooi en waardevol.

Met dank aan jullie maandelijkse donaties is er nu een redelijk stabiele situatie ontstaan en zo hopen we Chaze en de kinderen nog te kunnen blijven steunen als we nu doen, tot ook deze kinderen oud genoeg zijn om zelfstandig verder te gaan. We hopen dan ook dat jullie ons hierbij willen blijven steunen zolang het nog nodig is.

 

AUGUSTUS CHIBAMBA

Sinds een jaar studeert Augustus in China aan de China University of Mining & Technology – CUMT. Hij maakt het goed en heeft inmiddels support van de familie van een Chinese vriend daar. Ook heeft hij een bijbaantje gevonden. Waardoor hij nu voor zichzelf kan zorgen daar. Een aantal van jullie doneerden speciaal voor zijn Studie en onderhoud in China Augustus en Chaze willen jullie daar heel hartelijk voor bedanken. Vanaf nu is deze hulp niet meer nodig dus als je die donatie wilt stoppen dan kan dat. Omzetten naar support voor Chaze en de kinderen kan natuurlijk ook.

CHAZE NAAR NL

Nu Chazes gezondheid meer stabiel is en de situatie in Zambia redelijk rustig (naar omstandigheden) hoopt Chaze op korte termijn naar Nederland te kunnen komen om haar zoon op te zoeken. Ik kijk er naar uit om haar te zien en bij te praten over de afgelopen maanden en hoe het met alles en iedereen daar in Zambia gaat. En hoe wat er de komende periode nodig is aan hulp en support voor onderwijs, levensonderhoud, fijn thuis en gezondheidzorg voor de kinderen.

Heel hartelijke groet, ook namens de kinderen, Chaze en Marieke,

Laura