Nieuwsbrief april 2020

lieve mensen,
Het is gelukt! Met dank aan de steun van vele kleinere en een aantal grote donaties hebben we meer dan de 3000 euro die nodig was voor de verzekering kunnen inzamelen!
Omdat Chaze alle benodigde gegevens verzameld had en de aanvraag in gang had gezet kon het meteen afgerond worden.
En nu zijn alle kinderen en 3 verzorgers verzekerd voor ziektenkosten.
Jullie kunnen je niet voorstellen wat een ongelofelijke opluchting dit is! En hoeveel zorgen en geld dit scheelt. Fijn dat we het eindelijk hebben kunnen realizeren.
LOCK DOWN
Inmiddels is Zambia in een strenge lockdown waar niks open meer is behalve de ziekenhuizen. Omdat we meer ingezameld hebben dan wat nodig haddenn voor de ziektekosten verzekering konden we extra geld naar Chaze overmaken zodat ze voorraden kon inslaan en rekeningen voor water en electriciteit vooruit kon betalen.

HEEL VERDRIETIG NIEUWS
Het is met een zwaar hart dat ik jullie het volgende schrijf…
Helaas hebben we meteen uit kunnen vinden dat de ziektekosten verzekering echt werkt. Er zijn inmiddels al 11 kinderen opgenomen (geweest) . Geen dagen wachten op zorg, geen rekeningen per onderzoek en behandeling meer. De kinderen worden meteen gezien en indien nodig opgenomen.
Begin april kregen 4 kinderen koorts. Na een paar dagen heeft Chaze ze naar het ziekenhuis gebracht. Drie van de kinderen zijn goed hersteld, een van deze kinderen, Situmbeku overleed op 7 april. Op vrijdag 10 april moest Tondo, 17 jr, met spoed opgenomen worden. Ze overleed op zaterdag 11 april. Diezelfde dag werd Cholwee met spoed opgenomen, het leek ook met hem de verkeerde kant op te gaan maar gelukkig is hij aan het herstellen.
In dat zelfde weekend zijn er 5 nieuwe kinderen opgenomen, waarvan er nog 4 in kritieke toestand zijn. Op woensdag 15 april is Namangolwa, 7 jr. overleden.
Onderaan de mail plaats ik hun fotos en namen…
Het lijkt erop dat er sprake is van corona, maar in zambia kunnen ze niet testen.  Chaze heeft het over koorts en benauwdheid en noemt wat de kinderen hebben een vrius.
Het is hopen dat we niet nog meer kinderen verliezen.
Chaze houdt zich naar omstandigheden heel goed. Ik probeer haar vanaf hier zo goed mogelijk te steunen.

ROUWEN
Net als in andere landen kan er in Zambia door de Coronamaatrregelen niet gewoon gerouwd en begraven worden… De Begrafenis moet binnen 48 uur plaats vinden, en er is geen ceremonie zoals ze gewend zijn. Samen met het feit dat er teveel kinderen na elkaar sterven en de zorg voor de andere kinderen laat dit geen ruimte over voor rouwen..
Daarom mijn vraag aan jullie om vanuit je eigen traditie, geloof of gevoel iets te doen voor de overledenen. Een kaarsje, een gebed, een intentie, een afstemming. Wat dan ook. Ik geloof dat dit bijdraagt aan een goede reis naar de andere kant van de sluier
Ook heeft Chaze jullie goede intenties en gebed nodig. Zodat ze deze intens verdrietige tijd fysiek, emotioneel en spiritueel zo goed mogelijk doorkomt.
FINANCIELE STEUN
We zijn heel dankbaar voor de maandelijkse support en de extra donaties die we de afgelopen periode ontvangen hebben.
Dat er de afgelopen weken in ieder geval genoeg geld was voor de rekeningen, voedsel, voorraden en nu de begrafenissen heeft ervoor gezorgd dat er niet nog eens extra stress hoefde te zijn voor Chaze. Ze heeft me regelmatig geschreven hoe dankbaar ze daarvoor is en hoe gezegend ze zich voelt met de financiele steun, waardoor zij zich helemaal kan richten op de zorg van de kinderen en het zich staande houden in deze intense tijden.
Jullie steun blijft hard nodig en welkom!

UPDATES
via de mails houd ik jullie op de hoogte van hoe het gaat. Regelmatig plaats ik ook korte updates op Facebook. Daar was ik ook begonnen met het voorstellen van de kinderen aan de hand van portretjes die Chaze gemaakt had. Helaas gebruik ik de foto’s inmiddels voor overlijdensberichten… en ben dus even gestopt met het voorstellen.

hier vind je onze HandtoHand pagina https://www.facebook.com/HandToHandChildHelp/
dank jullie wel
Laura

Situmbeko Ndoti, 9 jaar   † 7 april 2020