Nieuwsbrief Maart 2020

lieve mensen,

Naar aanleiding van de mail die ik eind November rond stuurde om HandtoHandChildHelp (opnieuw) onder de aandacht te brengen, wil ik jullie al sinds begin dit jaar een grote dankjewel en een update sturen!
Januari bracht echter heel veel drukte met zich mee en vervolgens kwam er vanuit Zambia slecht nieuws op slecht nieuws op slecht nieuws dus wist ik gewoon niet waar te beginnen… maar hier ben ik dan eindelijk met bericht aan jullie allen.

HET GOEDE NIEUWS
De “even voorstellen mail” heeft heel veel fijne en warme reacties opgeleverd. Ik ben geraakt en dankbaar voor de lieve berichten die jullie me stuurden en voor de positieve reacties die we mochten ontvangen.Mensen die ons allang steunen, bevestigden doorgaande support en verhoogden soms ook hun maandelijkse bijdrage. En er kwam een hele groep nieuwe donateurs bij die me lieten weten maandelijks voor langere periode ons te gaan steunen!

VAN 27 NAAR 59
We zijn sinds de vorige mail van 27 vaste donateurs naar 58 donateurs per maand gegaan. We zijn heel blij dat we nu een grotere groep hebben die ons maandelijks steunen! Daarmee zijn we nu op een maandbedrag van €1474,- gekomen. Daarmee kan de basis van wonen en voeding nu voor 21 kinderen bekostigd worden elke maand. Het betekend ook dat we nog €1114,25 per maand nodig hebben om aan het maandbedrag van €2588,25 te komen zodat we daarmee ruimte gaan krijgen te sparen voor medische kosten en voor schoolgeld voor het volgende jaar.

SCHOOLGELD

De grote zorg van eind 2019 was het schoolgeld voor 2020. Maar met dank aan een grote eenmalige donatie die we mochten ontvangen in December hadden we opeens bijna het volledige schoolgeld voor 2020 bij elkaar. We hebben toen een oproep geplaatst voor het resterende bedrag en met dank aan de reacties daarop konden we in Januari het volledige schoolgeld in 1 keer voldoen, voor alle 21 kinderen dus inclusief de studenten!

HET SLECHTE NIEUWS
Chaze gezondheid is nog steeds heel onstabiel. Ze krijgt daarom geen fit to fly en is dus nog steeds niet in Nederland geweest voor onderzoek en diagnose. Haar klachten lijken een samenkomst van een chronische ziekte en psychosomatische klachten door teveel stress en zorgen en de verantwoordelijkheid voor 21 kinderen. Sinds December heeft ze regelmatig in het ziekenhuis gelegen ivm met een veel te hoge bloeddruk en daarnaast heeft ze meerdere keren Malaria gekregen waarbij ze heel ziek was. Ze was net weer een beetje aan het opknappen en we hadden goede hoop dat ze gauw kon vliegen, toen er twee kinderen ernstig ziek werden. Cholwee van 8 en Nanah van 4 jaar oud moesten naar het ziekenhuis. Daar hebben ze een nacht gewacht maar geen hulp of zorg ontvangen… zo gaat dat op de “normale” afdeling. Ik heb toen gezorgd dat Chaze ze naar High Cost afdeling kon laten gaan. Hier betaal je voor en dan is er opeens een andere wereld met betere zorg. Cholwee bleek Malaria te hebben en is na een paar dagen ontslagen en met malaria tabletten naar huis gegaan en inmiddels gaat het steeds beter. Helaas hebben afgelopen week nog 4 kinderen malaria gekregen en waren flink ziek.

NANAH – AANGEBOREN HART AFWIJKING

Met de kleine Nanah ging het steeds slechter en hij bleek een aangeboren hartafwijking te hebben en had met spoed een levensreddende operatie nodig! Met dank aan jullie donaties en steun is hij op vrijdag 21 februari geopereerd. De operatie is goed gegaan en langzaam maar zeker begon hij te herstellen. Inmiddels maakt hij het een stuk beter en is hij afgelopen vrijdag 6 maart ontslagen uit het ziekenhuis.
Deze foto is van de eerste dag na zijn ontslag.

EEN ZIEKTEKOSTEN VERZEKERING VOOR ALLE KINDEREN
Wat Chaze niet wist is dat er een mogelijkheid is om alle kinderen samen te verzekeringen zodat ze altijd terecht kunnen in “High Care”. Dat ze medische zorg krijgen als nodig. Toen ze met Nanah in het ziekenhuis was heeft een medewerker van UN dit aan haar uitgelegd. Hij kan haar ook helpen dit te regelen. Dat zou een enorme grote stress factor wegnemen en Chaze veel rust geven. Want eigenlijk komt ze nu altijd in de knel als iemand ziek wordt… van het geld wat nodig is voor rekeningen en maaltijden voor alle kinderen moeten dan de ziektekosten betaald worden. Of ze kan niet met de kinderen naar High Care en moet naar normal care wat betekend dat je soms dagen in de rij wacht maar vaak geen enkele zorg ontvangt met alle risico’s van dien… Chaze heeft nu 2 goede verzekering maatschappijen gesproken en  alle 21 kinderen en 2 ouders/verzorgers verzekeren kost 3000 euro per jaar. De kosten voor high cost treatment zijn dan gedekt inclusief vervoer per ambulance binnen Zambia. Te weten dat dit ten alle tijden geregeld is zou Chaze enorm opluchten. De afgelopen maanden is er vaak geld gegaan naar ziektekosten waardoor er onvoldoende budget over is voor dagelijkse maaltijden! We zijn de UN medewerker dan ook extreem dankbaar dat hij haar over deze mogelijkheid geïnformeerd heeft. Want in het verleden was Chaze in de veronderstelling dat verzekeren voor haar en de kinderen geen optie was. Onze nieuwe missie is nu dus om 3000 euro in te zamelen zodat Chaze een ziektekosten verzekeringspakket voor alle kinderen en 2 verzorgers kan gaan afsluiten!

EEN LAND IN REP EN ROER
De situatie in Zambia is nog steeds onrustig met steeds vaker heftige rellen en incidenten waarbij het leger hard ingrijpt. Afgelopen week zijn onze 6 studenten met de nachtbus uit Lusaka naar huis gekomen omdat er een peacefull protest met geweld was beantwoord waarbij er met traangas werd gespoten en 11 studenten zijn neergeschoten… De studenten zijn nu veilig bij Chaze in Mongu. Wanneer ze terug kunnen is nog de vraag.

Ook heeft Chaze alle kinderen van Namo huis (het kleine huis) naar Namo Shelter (het grote huis) verhuisd. Omdat Namo huis teveel in de buurt ligt van alle chaos en rellen in Mongu. Namo Shelter ligt meer buiten. Chaze laat het kleine huis bewaken door een guard. In Namo Shelter is er extra hulp. Dit alles brengt natuurlijk ook weer kosten met zich mee.
Veel mensen hebben honger, er is niet genoeg en voor eten kopen moet je lang in de rij staan. Mensen die het kunnen betalen lijken groot in te slaan voor als de chaos nog groter wordt. Chaze overweegt ook, als het financieel mogelijk is, om voorraden in te gaan slaan voor Namo Shelter. De eigen oogst is pas in Juli weer.

WAT IS ER NODIG? 
Al met al is het dus een onrustige en instabiele situatie, zowel het land als de situatie voor de kinderen en de gezondheid van Chaze. Er is helaas niet veel concreets wat we kunnen doen behalve ervoor zorgen dat Chaze voldoende financiële middelen heeft om zo goed mogelijk de kinderen veilig onderdak te bieden en te voeden en verzorgen.

Overzichtelijk gemaakt is er nu het volgende nodig:

KORTE TERMIJN
– €3000,- om alle kinderen en 2 verzorgers te kunnen verzekeren voor ziektekosten voor het hele jaar 2020.
Ik heb via GoFundMe een fundraiser aangemaakt, als je op de link klikt vind je meer informatie. Met deze fundraiser hoop ik meer mensen te bereiken. Zouden jullie deze met zoveel mogelijk mensen willen delen? dank!

 een nieuwe website! 
we zouden graag een nieuwe, goed overzichtelijke website hebben met simpele knoppen om je aan te melden als vaste donateur of om een eenmalige gift te doen. Ook willen we er een nieuwsbrief aan koppelen en de mogelijkheid je op de website aan te melden voor onze nieuwsbrieven. Fijn is als ik de website makkelijk kan beheren en nieuws er snel op kan zetten. Ben jij of ken jij iemand die dit voor ons zou kunnen maken als een donatie aan Hand2Hand? dan hoor ik graag van je!

LANGE TERMIJN
 2838,25 per maand aan donaties. In de “even voorstellen mail” lieten we graphics zien met de maandelijkse kosten en gaven we aan €2588,25 per maand nodig te hebben aan donaties, om alle kosten te dekken We zijn een heel eind maar missen nog  € 1114,25  per maand… er zijn dus nog een X aantal vaste donateurs nodig die zich aan HandtoHand willen verbinden. Misschien zijn er mensen in je omgeving die je kunt vertellen over onze stichting en die ons ook willen steunen?

Groter netwerk als de nieuwe website er is zou ik graag hulp hebben, bv van studenten communicatie oid, om de stichting meer zichtbaar te maken en een groter netwerk te bereiken dmv social media, nieuwsbrieven, fundraisers etc. Ken jij of ben jij iemand die dit zou kunnen doen? Of heb je ideeën? mail me!

Dank voor jullie tijd, hulp en steun!

Laura
ook namens Marieke en Chaze en alle kinderen